Kronoberg/Växjö

Sjuksköterskor slår larm om situationen på hjärtintensiven

1:17 min

Färre vårdplatser, överbeläggningar och låg bemanning som leder till kraftigt försämrad arbetsmiljö. Sjuksköterskor på hjärtintensiven och avdelning 1 på sjukhuset i Växjö slår nu larm om arbetssituationen.

 – Arbetsmiljön har blivit sämre och det har gått fort. Jag känner att det inte är värt att jobba under den stress som finns där idag, säger Emelie Wilson. 

Efter flera år som sjuksköterska på hjärtintensiven har nu Emelie Wilson beslutat sig för att byta jobb och avdelning. 

P4 Kronoberg träffade Emelie Wilson i maj. Då riktade hon hård kritik mot Region Kronobergs sommarbemanning, som hon menade hotade patienternas säkerhet. Nu konstaterar Emelie Wilson och hennes kollega Ellinor Torstensson att sommaren blivit precis så tuff som de befarade. På avdelning 1, som arbetar tätt tillsammans med hjärtintensiven, har nyutbildade sjuksköterskor ofta fått arbeta ensamma på kvällstid med upp till ett dussin patienter.

– Ur patientsäkerhetssynpunkt har det inte varit bra och deras arbetssituation har varit förskräcklig, säger Emelie Wilson.

Sjuksköterskan Ellinor Torstensson anser att situationen förvärrats sedan i somras.

– Nu är vi ännu mindre personal. All van personal har ju slutat, säger hon.

Både Ellinor Torstensson och Emelie Wilson vill att de ledande regionpolitikerna ska komma på besök på hjärtintensiven och avdelning 1.

– Jag tror inte riktigt de förstår hur läget är, säger Emelie Wilson.


Du kan lyssna på ett längre inslag via den blå ljudknappen nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista