I bilden Peter Bergehamn som är it chef. Han har vit t-shird och en tröja öppen. Han står vid en dator med plattskärm som står uppställd i entrén i på Växjö kommun.
Peter Bergehamn, IT-chef på Växjö kommun. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Växjö kommun rustar efter IT-läckan på Transportstyrelsen

Bergehamn: Vi har nu satt igång ett antal extra åtgärder
1:43 min

Efter att känsliga uppgifter kan ha läckt i samband med skandalen på Transportstyrelsen, ser nu Växjö kommun över säkerheten i de system som är outsourcade till andra företag.

Kommuner är generellt dåligt rustade när det gäller IT- och informationssäkerhet, säger experter som P4 Kronoberg pratat med. Växjö kommun ser nu över säkerheten på bland annat de system som innehåller personuppgifter som ligger hos externa bolag efter skandalen på Transportstyrelsen.

– Vi har nu satt igång ett antal extra åtgärder med tanke på, dels Transportstyrelsen men också den nya lagstiftningen som kommer i vår hur vi ska hantera personuppgifter.

Växjö kommuns har 200 verksamhetssystem som gör att kommunen går runt. Ett par av de systemen, som i dag ligger hos externa aktörer som alltså är outsourcade, innehåller bland annat personuppgifter som inte får komma ut.
Kommunen ser nu över dessa system. Man ser även över organisationen runt informationsäkerhet efter Transportstyrelseskandalen.

– Om vi tittar på Transportstyrelsen, då var det ju uppgifter som handlar om rikets säkerhet, nej det har vi inte. Har vi personuppgifter som är outsoursade? Ja det har vi. Ett par stycken sådana system har vi, säger Peter Bergehamn.

Men kan man lita alltid på dem?

– Man får ju utgå från att leverantören följer avtalet. Behöver vi nu efter det som hänt med Transportstyrelsen göra mer kontroller på detta? Ja, det tror jag, säger Peter Bergehamn.

Sover du gott om nätterna?

– Ja, det gör jag och det ska Växjöborna också göra, avslutar Peter Bergehamn.

DETTA GÖR VÄXJÖ KOMMUNS IT AVDELNING NU:

  • Ser över vilka system som innehåller personuppgifter
  • Ser över organisationen kring informationssäkerhet
  • Gör en molnanalys för att se vilka om det finns tjänster som används utan kommunens vetskap
  • Ser över om det går att ha liveövervakning på intrångsförsök i kommunes IT system
  • Stärker upp med teknik för att skydda inloggningsuppgifter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".