Äldre par som håller hand.
Foto: Jessica Gow/TT
Ljungby

Demenssjuka förlorarna när tjänst försvinner i Ljungby: "Katastrof"

Anita Petersson: Stödet har betytt allt för mig
1:36 min

För två år sedan drabbades Anita Peterssons man av en svår demenssjukdom. Stödet från kommunens demenssjuksköterska har varit hennes räddning – men nu väljer kommunen att lägga tjänsten på is.

– Jag tappade helt fotfästet när min make blev sjuk. När jag har varit som mest nere har demenssjuksköterskan alltid funnits där för mig. Jag har kunnat prata, gråta och få hjälp med det praktiska, säger Anita Petersson.

Demenssjukdomar blir allt vanligare och i dag är det ungefär 160 000 svenskar som är drabbade. Sedan 1995 har Ljungby kommun haft en sjuksköterska som är specialiserad på demens.

Men från och med den 2 oktober blir tjänsten vilande. Något som har fått den lokala demensföreningen och anhöriga att reagera. 

– Det här är katastrof. Det är en stor folksjukdom och det måste det finnas någon med rätt kompetens som har han om detta, säger Anita Petersson.

Enligt Bo Ederström (M), ordförande i socialnämnden, är grundorsakerna ekonomiskt underskott och bristen på sjuksköterskor i kommunen. De arbetsuppgifter som demenssjuksköterskan har utfört kommer nu i stället att läggas ut på de befintliga sjuksköterskorna. 

– Vi har en stor brist på arbetskraft och vi måste se till att använda resurserna på det mest effektiva sättet. Det är inte hållbart för vår ekonomi att ta in hyrsjuksköterskor som kostar två och en halv gånger så mycket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".