Pia Hammargren, ordförande i Funkibator, är glad över pengarna från Erik och Sigvards fond.
Pia Hammargren, ordförande i Funkibator. Foto: SVT Arkiv och Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Pengar från Erik och Sigvard till barn med autism

Pia Hammargren: Vi är bra på att göra mycket för lite pengar
1:56 min

De rikskända bröderna Erik och Sigvard i Hågeryd utanför Växjö lämnade drygt fyra miljoner efter sig till välgörenhet. Nu har de första pengarna från deras stiftelse delats ut.

Det är den ideella föreningen Funkibator i Växjö som arbetar med funktionsnedsättning och entreprenörskap som blev först ut med att få pengar från Erik och Sigvards stiftelse. De får 10 000 kronor till olika aktiviteter för barn med autism eller aspergers.

– Vi ska ha språkcafé och kommer att ha träffar med ny teknik och barnböcker med funkisfokus bland annat. Vi kommer göra mycket för lite pengar, och det är vi bra på, säger Funkibators ordförande Pia Hammargren.

Det känns jättebra att vi har kunnat dela ut pengar.

Det är just föreningar och organisationer i Växjö kommun som arbetar med barn med extra behov som kan söka pengar ur stiftelsen. Brita Löfgren Lewin är jurist på SEB som förvaltar stiftelsen.

– Det känns jättebra att vi har kunnat dela ut pengar och särskilt till den här kategorin av barn som behöver extra stöd, säger hon.

Drygt 4 miljoner är grundplåten i stiftelsen. I år ska det delas ut 100 000 kronor, och nästa år kan det bli dubbelt så mycket beroende på avkastningen på pengarna, enligt Brita Löfgren Lewin.

Och för Pia Hammargen på Funkibator var det lite speciellt att få pengar ur just den här stiftelsen.

– Det är smickrande, och väldigt kul att det är från just Erik och Sigvard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".