Lantbrukarna Magnus Andersson och Staffan Lindwall står framför ett stort fält med korn.
Lantbrukarna Magnus Andersson och Staffan Lindwall i Rottne hoppas på bättre väder för att rädda skörden. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Spannmålsskörden hotas av den regniga hösten

Staffan Lindwall, lantbrukare: Vi har hittills skördat fem procent av spannmålen
1:47 min

Årets spannmålsskörd beror på vädret de närmaste veckorna.
För för trots att årets skörd sedan flera veckor är redo att hämtas in, gör den blöta hösten att den blir svår att bärga.

– Det är helt enkelt för fuktigt och det har ju regnat de senaste tre veckorna. Hittills har vi bara kunnat skörda cirka fem procent av arealen, normalt brukar vi vara klara så här års, säger Staffan Lindwall, som driver ett lantbruk med foderspannmål utanför Rottne.

Jordbruksverket har spått att årets skörd blir fem procent högre än förra året, men för att den prognosen ska slå in gäller det att höstens skörd kan hämtas in. För ju blötare inledningen på hösten är, desto sämre blir kvalitén på spannmålet.

Nu börjar tiden bli knapp, menar Staffan Lindwall.

– Blir det hyfsade temperaturer den närmsta veckorna har vi kanske oktober ut på oss, men sedan är det kört, säger han.

Samtidigt menar Staffan Lindwall att ovissheten kring vädrets makter tillhör charmen med att vara lantbrukare.

– Det är tjusningen. Att lura på naturen och vara redo när det verkligen gäller. Det är något man lär sig med åren, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".