Bild på flera Ikeaskyltar.
Ikea anges som en viktig del i utnämningen. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

Älmhult prisas som årets tillväxtkommun

Älmhult har utsetts till årets tillväxtkommun av den oberoende plattformen Arena för tillväxt och konsultföretaget Sweco, rapporterar DN.

Priset går till en kommun som visar en positiv sysselsättsutveckling och god skattekraftsutveckling och Älmhult har utmärkt sig genom att bland annat satsa på byggande. Enligt motiveringen utmärker sig även kommunens samarbete mellan näringslivet och kommunen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Älmhult har lyckats bli en attraktiv boendekommun och har arbetat mycket med sin stads- och samhällsplanering. Sen sticker de också ut lite eftersom de är duktiga på att arbeta över kommungränserna och ta en roll i ett större tillväxtsammanhang, säger Katrien Vanhaverbeke, chef för Arena för tillväxt till DN Ekonomi.

Sysselsättningsutvecklingen i Älmhult ligger högt över rikssnittet bland Sveriges kommuner, delvis på grund av att Ikea nyanställt.

– Vi är jätteglada och jättehedrade över att få det här priset. Vi är inte jätteförvånade, vi känner att det går bra nu. Vi är mitt i stora investeringar både med kommunen, Trafikverket och företagen satsar i Älmhult, säger Eva Ballovarre (S) kommunstyrelsens ordförande till DN.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".