Hans Persson
Foto: Fredrik B Ekdahl/Sveriges Radio.
Växjö

Kris på hjärtintensiven – fick vänta sju timmar i korridor

Patienten om situationen på hjärtintensiven: "Så mycket folk..."
5:01 min

Nu märker också patienter av krisen på hjärtintensiven på sjukhuset i Växjö. Hjärtsjuke Hans Persson menar att en behandling som tidigare tog en timme nu istället kan ta en hel dag.

Hans Persson har varit patient på hjärtintensiven fram och tillbaka i elva år. Han är en svår form av hjärtflimmer och måste med jämna mellanrum åka in för att få elchockar. 

P4 Kronoberg har tidigare pratat med sjuksköterskor på hjärtintensiven som berättat om överbeläggning, låg bemanning och färre vårdplatser.

Hans Persson känner igen den krisartade situationen och har själv fått känna på direkta konsekvenser av den. 

– Det är så mycket folk så jag många gånger fått ligga [och vänta] i korridoren. De senaste gångerna låg jag sju timmar på akuten och sedan fem timmar på hjärtintensiven. Någon gång i sommar har jag fått åka hem och komma tillbaka dagen efter. Jag kan leva med det här, men det är väldigt jobbigt, säger Hans Persson. 

Det här som tidigare tog en timme för dig blir nu istället en heldag?

– Ja, det kan man säga. Jag har ju lärt mig att man får vänta på lasarettet. Jag tycker synd om personalen som arbetar där, de som är så duktiga. De får slita hårt, för att de är för få. När man behandlar en människa med ett hjärta så får ju inget bli fel, säger Hans Persson och utvecklar:

– Man får ju inte glömma bort att vi blivit fler människor i Sverige. Enligt mitt förstånd så kommer sjukvården kapsejsa inom ett år. Det är så mycket mer folk som kommit hit, och alla ska ha vård – det är ingen enkel ekvation, säger Hans Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".