Sam Edward
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Premiär för P4 Kronobergs nyheter på arabiska

Ulf Myrestam, kanalchef: De ska också veta vad som händer i länet
3:22 min

I dag börjar P4 Kronoberg sända nyheter på arabiska på webben. Nyheterna översätts från P4 Kronobergs svenska utbud och publiceras ett par gånger i veckan.

Du kan hitta P4 Kronobergs nyheter på arabiska här.

Nyheterna kommer att ledas av Sam Edward. Sam Edward är journalist från Syrien som efter en artikel om hur presidentens släktingar fuskade med pengar hämtades av militären, fängslades och torterades. För sju år sedan flydde han till Sverige och jobbar i dag på P4 Kronoberg i Växjö. 

Han har själv upplevt de svårigheter som det kan innebära att etablera sig i ett nytt land.

– Innan man har hunnit lära sig språket är man ofta utlämnad till information från lokala nätverk. Det kan vara vänner och bekanta, men också andra personer i ens omgivning. Har man tur får man tillgång till ett bra nätverk, men har man otur kan det leda till felaktig information som försvårar processen att komma in i samhället. Därför är det mycket viktigt att det utöver nätverken även finns oberoende och pålitliga informationskällor att vända sig till.

Så här kommenterar P4 Kronobergs kanalchef Ulf Myrestam premiären. 

– Vi har Radio Swedens utbud med nyheter både på lätt svenska och arabiska, men där fokus främst är på nationella och internationella nyheter. Vi identifierade att det även finns behov av nyheter och samhällsinformation som är lokalanpassad, säger Ulf Myrestam.

De arabiska nyheterna kommer exklusivt ligga på P4 Kronobergs hemsida. Kanalens sändningar i radio kommer även i fortsättningen enbart vara på svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".