Kristofer Sjöholm, butiksägare i Växjö, framför en hylla med kläder
Kristofer Sjöholm, butiksägare i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Ungdomsgäng härjar i butiker

Kristofer Sjöholm, butiksägare: De lever djävulen
1:28 min

Flera butiker i centrala Växjö har problem med ungdomsgäng. Nästan varje vecka ramlar det in gäng i butikerna och härjar, är oförskämda eller stjäl.

 – De kommer in i butiken och lever djävulen. De härjar och ibland välter de ner saker eller hoppar i soffor. Det händer att de stjäl också, men framför allt är de väldigt otrevliga mot personalen och andra kunder, och det är ju inte kul, säger Kristofer Sjöholm som äger tre klädbutiker i stan.

Vad säger de när de kommer in i butiken?

– De säger inte så mycket, ofta sprider de ut sig så det ska vara svårt att ha koll på dem.

Man tänker ju att de borde vara i skolan

I gängen kan det vara uppemot tio personer och de allra flesta är killar. Och en del av dem är unga, säger Kristofer Sjöholm.

– Förra veckan var det tio personer här inne och jag gissar att den yngsta av dem var 12 år kanske. Man tänker ju att de borde vara i skolan.

Enligt Kristofer Sjöholm har det här har blivit allt vanligare och flera butiker och näringsidkare i centrum är drabbade, säger han.

– Det är jättetråkigt, men det är ju en del av samhället också. Man får ta tag i det, polisen, kommunen och vi näringsidkare, säger Kristofer Sjöholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".