Polisen och Ultras Ljungby
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.
Ljungby

Polisen uppmanade Troja-Ljungby att porta Ultras Ljungby

Polisen: "Finns en historik med pyroteknik och våld"
5:03 min

Polisen låg bakom Troja-Ljungbys beslut att porta supportergruppen Ultras Ljungby i lagets hemmapremiär mot Karlskoga i fredags. Polisen menar att Ultras Ljungby är en grupp med historik av pyroteknik och våld.

När Troja/Ljungby skulle spela hemmapremiär i Hockeyallsvenskan mot Karlskoga släpptes supportergruppen Ultras Ljungby inte in.

Troja-Ljungby har fått mycket kritik runtom i Sverige för att man förbjöd supportergruppen att komma in i Ljungby Arena. Men nu kan P4 Kronoberg berätta att polisen påverkade Troja-Ljungby till beslutet. 

– Vi har sagt att vi tycker det är en försvårande omständighet att man har sådana här supportrar. Jag tycker Troja-Ljungby fattat helt rätt beslut. Vi har en historik med diverse bråk runtom arenor och på andra ställen de har åkt till. Det finns en historik av pyroteknik och våld, säger kommunpolisen Hans Sjöberg och utvecklar:

– Vi har en händelse för några år sedan när Troja-Ljungby var uppe i Hockeyallsvenskan och de [Ultras Ljungby] åkte upp till en bortamatch och mitt i den första perioden gick upp och slogs på läktaren. Det var en del av dem som finns med i den här falangen [Ultras Ljungby]. Det är bara ett exempel, säger Hans Sjögren. 

Är de huliganer?

– Alltså det är så här: Huliganer är ett ord som jag inte tycker att man ska använda. Till deras försvar så är de inte ensamma om sitt beteende. Det är väl bara att se hur det ser ut bland hockeyn och fotbollen i Sverige. Men nu har Troja valt att fatta det här beslutet och jag förstår varför, säger Hans Sjögren. 

I intervjuer som Troja-Ljungbys ordförande har gjort så har ordet fascism förekommit. Ordförande och flera andra företrädare för klubben har pekat på att i Ultras Ljungby finns det högerextremister med en koppling till fascism. Det vill inte polisen Hans Sjöberg uttala sig om.

– Det vill jag inte uttala mig om, jag vill inte använda mig om några [specifika] ord där. Jag säger bara att jag har fått samtal där folk ifrågasätter varför man får gå i sådan klädsel [svarta huvtröjor med maskerad person på]. För den associeras inte ett dugg till Troja. Och det håller jag med om. Men jag vill inte uttala mig om någon politisk åsikt, säger Hans Sjöberg.

Trojas ordförande sa ju att det fanns fascism i bakgrunden?

– Jag har inte sett den här intervjun själv, men vad jag förstår är det många som tycker att den var olycklig. Det ordet använder inte vi.

Uppmanar du Troja att även i fortsättningen porta de här supportrarna?

– Jag tycker att man har fattat rätt beslut med tanke på deras beteende och sätter de uppträder. Sedan hoppas jag att det går att lösa med en dialog, säger Hans Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".