Per Olof Löfberg vid Norra Järnvägsgatan.
Per Olof Löfberg. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Risk för bilköer – hoppas på att fler väljer kollektivtrafik

Per Olof Löfberg: Ska välja andra transportmedel
2:41 min

Den här veckan stänger kommunen av delar av Norra Järnvägsgatan. Det ska följas av fler avstängningar för att till slut inte tillåta någon biltrafik där.

– Men nu kommer den ju här om några veckor att stängas av och då blir det ju för tid och evinnerlighet framöver, säger Per Olof Löfberg, Växjö Kommuns trafikplanerare. 

Enligt kommunens beräkningar kommer den största belastningen att hamna på Norra Esplanden och Södra Järnvägsgatan.

– Sen när allting är färdigt är ju tanken att Norra Järnvägsgatan ska bli uppställningsplats för stadsbussarna därav anledningarna till att vi kommer förbjuda fordonstrafik på Norra Järnvägsgatan när allt är färdigbyggt, säger Per Olof Löfberg. 

Det finns risk för köer men de räknar med att vägarna kommer att klara av det. 

– Alla vetenskapliga studier visar ju på att någonstans når du brytpunkten till att bilresenären väljer kollektivtrafik istället för att komma fram. Och det ligger ju lite i målsättningen med Europas Grönaste stad också att de som kan ska välja andra transportmedel istället för bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".