En man med huva röker i en park. Hans ansikte är dolt.
Mannen på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: Robin Haldert/TT
Alvesta

Mamman: Samhället vänder min son ryggen

Mamman: När de inte vill leva, då är det tufft att vara mamma
2:32 min

Efter år med med fysiska och psykiska problem, kan Annika snart inte göra något mer för sin son. Nu ropar hon på hjälp.

Alvesta-mamman, som vi väljer att kalla Annika, är orolig för hur det ska gå för hennes son och hon vill bara att han ska få hjälp.

– Det är ju kris. Han mår inte bra, varken fysiskt eller psykiskt. En svår depression med sprit och självmedicinering som gäller, säger Annika.

Problemen började i sjunde klass när datorn blev hans flykt. Han har varit sjuk i omgångar och inte mått bra och spriten blev hans nästa flykt. Efter att ha hoppat av gymnasiet lever han i dag i sin lägenhet. Enligt mamman så varken äter eller sover han. Han dricker sprit och vill inte leva längre.

I dag är han 20 år och mamman kan inte längre bestämma över honom. Hon lyckas inte ens få in honom på psykakuten.

– Det är jobbigt. Någonstans långt inne vet jag att min son klarar allt. Men när de inte vill leva då är det tufft att vara mamma. Och hela tiden ropa hjälp och ingen hjälper en. Utan man slussas och skickas runt, runt i en cirkel som man aldrig kommer ur och aldrig får hjälp ifrån, säger Annika.

Magnus Frithiof som är centrumchef för vuxenpsykiatrin inom region Kronoberg säger att det här är ett nationellt bekymmer.

– Det förekommer att man hamnar mellan stolarna eftersom att man inte alltid lyckas samordna insatserna, säger han.


Det var efter att P4 Kronoberg rapporterade om hemlösa Jukka som Annika hörde av sig till oss för att berätta om sin situation. Vill du också tipsa P4 Kronoberg?

P4kronoberg@sverigesradio.se
0470-10 700

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".