Skylt på Försäkringskassan.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Växjö

Kärlekspar lurade till sig tusentals kronor i bidrag

En kvinna i Växjö hävdade att hon var ensamstående och beviljades bostadstillägg. Men hyresvärden var kvinnans sambo och nu döms båda för bidragsbrott.

Den 56-årig kvinnan ansökte under 2012 och 2013 om bostadstillägg och fick totalt drygt 57 000 kronor utbetalade från Försäkringskassan.

Kvinnan uppgav att hon var ensamstående och inneboende i en manlig bekants lägenhet.

Men efter misstanke om brott undersökte polisen kvinnans dator och hittade en bildmapp som döpts till "Sju år tillsammans". Mappen innehöll en mängd bilder på kvinnan och den 52-årige mannen som antydde att de är ett par.

De har också varit på semesterresor tillsammans och mannen förvarade sina tillhörigheter i ett av sängborden vid kvinnans dubbelsäng. De har också kallat varandra för sambo i förhör.

Växjö tingsrätt anser därför att hyresavtalet de upprättat var för skens skull, och nu döms kvinnan till bidragsbrott och mannen för medhjälp till bidragsbrott.

Brotten har ett straffvärde om några månaders fängelse men eftersom det gått lång tid sedan brotten begicks, döms båda till villkorlig dom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".