Benny Lundh Johansson (SD) på plats i Alvesta.
Benny Lundh Johansson (SD) på plats i Alvesta.

Två SD-politiker i länet utesluts

Benny Lundh Johansson: De tycker att jag har kritiserat partiet
4:26 min

Sverigedemokraternas gruppledare i Lessebo och Alvesta kommun, Ingemar Aronsson och Benny Lundh Johansson, utesluts ur partiet med omedelbar verkan.

Det var Smålandsposten som var först med att berätta om uteslutningen. Beslutet fattades av partistyrelsen i måndags efter att Sverigedemokraternas medlemsutskott gjort utredningar och bland annat sammanställt tidigare offentligt material. Där har de kommit fram till att de enligt partiet brutit mot partiets etiska riktlinjer och att de inte delar partiets värdegrund.

– Medlemsärenden är sekretessbelagda, varför jag inte avser kommentera det mer detaljerat eller djupare än så, skriver Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraterna, i ett mejl till P4 Kronoberg.

Distriktsordförande Kerstin Ljungkvist (SD) säger i en kommentar till P4 Kronoberg att hon inte har någon kännedom om uteslutningen.

– Om det stämmer, så får jag ett papper i min hand inom kort, säger hon.

Både Ingemar Aronsson och Benny Lundh Johansson väljer nu att sitta kvar i kommunfullmäktige som så kallade vildar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".