Kvinna som sitter i sängen med tabletter.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Veronica Hagberg, behandlare på Klara.
2 av 2
Veronica Hagberg, behandlare på Klara. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Växjö

Sofia var deprimerad – fastnade i tablettmissbruk

Sofia: All vaken tid gick åt till att förse sig med tabletter
1:50 min

Sofia fick mediciner för sin förlossningsdepression men kunde tillslut inte vara utan sina tabletter. Allt fler kvinnor med missbruksproblem lider även av psykisk ohälsa.

– Så fort jag kom till jobbet på morgonen gick jag in på toaletten och svalde ner 10-15 tabletter. All vaken tid gick åt till att förse sig med tabletter, säger Sofia, som egentligen heter något annat.

Behandlingsprogrammet Klara inom Växjö kommun riktar sig enbart till kvinnor med missbruksproblem. I höst firar programmet tio år och har totalt tagit emot runt 260 kvinnor. 

Veronica Hagberg är behandlare och har varit med från start. Hon ser att det blir allt vanligare med missbruk i kombination med psykisk ohälsa.

– Det kräver såklart mer av oss. I dag jobbar vi med hela människan, inte bara missbruket. Vi samarbetar också mer med psykiatrin, säger Veronica Hagberg. 

För Sofia slutade det med en polisanmälan om stöld och ringa narkotikabrott. Hon insåg att hon behövde hjälp och sökte sig till Klara. I dag är hon fri från sitt tablettmissbruk. 

– För mig betydde det mycket att det fanns en grupp för bara kvinnor. Det blev som en fredad zon där man kunde känna sig trygg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".