Sjuksköterska lutar sig över sängliggande patient
1 av 2
P4 Kronoberg har gått igenom samtliga så kallade avvikelserapporter, som personalen själva skrivit, från sommaren på hjärtavdelningen på Växjö lasarett. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Tore Meek
Arne Karlsson, vice ordförande i Växjö Hjärtlung- förening sitter vid sitt skrivbord.
2 av 2
Arne Karlsson, vice ordförande i Växjö Hjärtlung- förening, är kritisk till personalens arbetsmiljö på hjärtavdelningen. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Kronoberg

Vårdpersonalens interna rapporter: "Fruktansvärd situation"

Arne Karlsson: När man får höra det här blir man rädd
1:39 min

Hjälplöshet, hög stress och rädslan att missa något livsavgörande. P4 Kronoberg har läst Växjö lasaretts egna rapporter från personalen om situationen på hjärtavdelningen.

Arne Karlsson, vice ordförande i föreningen Växjö Hjärtlung, blir chockad när han får ta del av rapporterna. 

– Att det var så här illa ställt bakom kulisserna trodde jag inte. Det är skrämmande, som patient upplever man inte det på detta viset. Personalen gör ett enormt jobb och talar ju inte om för oss patienter hur illa det är ställt. Men när man får höra det här, då blir man faktiskt rädd, säger han.

P4 Kronoberg har gått igenom samtliga så kallade avvikelserapporter, som personalen själva skrivit, från sommaren på hjärtavdelningen på Växjö lasarett.

Där beskriver personalen allt från hur de inte hinner äta eller gå på toaletten under hela dagen, till hur prover som kan vara livsavgörande inte hinns med. Men också om nedstämdhet och oro under hela sommaren på grund av den pressade arbetssituationen, som fått någon att tvivla på om det är värt att överhuvudtaget fortsätta jobba som sjuksköterska. Flera av dem uttrycker stor oro för patientsäkerheten, vilket oroar Arne Karlsson.

– Vi får ta upp detta i föreningen till diskussion när vi har månadsmöte. Kanske vi kan bidra med något förslag om hur detta kan lösas, säger han.

Exempel på avvikelserapporter från Hjärtavdelningen, centrallasarettet Växjö, maj- augusti 2017

- Hann inte äta då allt tid gick åt till att hitta platser åt patienterna som skulle komma och det redan var två överbeläggningar på avdelningen.

- En av patienterna tvingas ligga i korridoren under tiden en enkelsal kan ordnas fram. Det är inte acceptabelt då denne var bärare av MRSA.

- Majoriteten av alla mina arbetspass den här sommaren har jag varken hunnit gå på toaletten för att ens kissa två minuter eller äta. (...) Vid något tillfälle hade jag sex stycken patienter som skulle ha antibiotika intravenöst samma tid, utöver det en patient som fick bröstsmärtor, en fick akut andnöd och en annan svimmade plötsligt. Hur kan man ens tänka på att gå på toaletten under sådana här pass?

- Hög arbetsbelastning under dagspass. (...) Stora risker överlag för samtliga patienter. Dålig koll på EKG-övervakningen då vi mest var hos patienterna. Arytmier hade lätt kunnat missas.

- Fick upp en allvarligt sjuk patient från akuten, där jag i journalen kunde läsa att en blodgas skulle vara tagen, varav denna i stort sett var livsavgörande för patienten. Jag hade inte kompetens eller delegering att ta provet. (...) Jag blev försatt i en fruktansvärd situation där jag var helt hjälplös. Inte okej.

- För mig och min kollega kunde vi inte gå ifrån för att fika eller lunch, utan det fick intas på stående fot i en hast. Ett hjärtlarm då vet jag inte om det varit möjligt.

- Var själv sjuksköterska på kvällen med tio patienter vilket inte är patientsäkert. Jag är inte säker på att jag kom ihåg allt som skulle göras vilket inte är bra.

- Introduktionen av nyanställda har blivit halvdan då arbetsbelastningen varit för hög.

- (...) Ständig klump i magen att man ska missa något viktigt med patienterna. Känt att man inte vill gå till jobbet eftersom stor oro över hur många patienter man kommer ha om dagen, framförallt på kvällen när man är själv samt helgen. (...) Haft en känsla hela sommaren av nedstämdhet och oro över hur det kommer att vara jobbet, man börjar tvivla på om man verkligen vill jobba som sjuksköterska om ens arbetsmiljö ska vara på detta viset.

- Är ensam sjuksköterska på kvällspasset vilket inte är patientsäkert i vanliga fall då man "bara" har två överbeläggningar. Igår när jag jobbade var det fyra överbeläggningar som ledde till att jag inte hann äta och var tvungen att stressa mig igenom varje moment.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".