Barn vid simbassäng.
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Småland

Fler barn och unga idrottar

Antalet barn och ungdomar som idrottar i Småland är fler i år jämfört med tidigare år.

Under förra året rapporterade idrottsföreningarna i Småland 4,7 miljoner deltagartillfällen vilket är en ökning med 168 000 sedan 2014. Det uppger Smålands Idrottsförbund i ett pressmeddelande.

Att antalet aktiviteter ökar har flera olika förklaringar. Bland annat är det större barnkullar i de yngre åldrarna än de senaste åren, fler nyanlända deltar i idrottsföreningarnas aktiviteter men det handlar också om idrottens strategiarbete med fokus på idrott och rörelse för alla oavsett ambitionsnivå och ålder, enligt Smålands Idrottsförbund.

– Det är mycket glädjande att vi blir fler. Vi vill att idrott ska vara till för alla, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottförbundet och SISU Idrottsutbildarna i ett pressmeddelande från Smålands Idrottsförbund.

Baksidan av att fler idrottar är att det stöd som delas ut till föreningarna, det så kallade LOK-stödet, nu måste delas upp på fler aktiva. Därmed kommer idrottsföreningarna märka av sänkta nivåer på bidraget nu i höst när stödet betalas ut för det första halvåret i år.

– Det är olyckligt att vi tvingats sänka stödet per aktivitet för att det ska räcka till alla när vi nu blir fler som ska dela på samma summa, säger Björn Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".