Till vänster Dalala Abdel-Gani Pettersson, till höger ett parkeringstillstånd
Dalala Abdel-Gani Pettersson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Dalalas p-tillstånd drogs plötsligt in – kan inte jobba längre

Dalala Abdel-Gani Pettersson: De tog ifrån mig möjligheten att ta mig till jobbet
1:18 min

Dalala Abdel-Gani Petterssons p-tillstånd för rörelsehindrade drogs plötsligt in. Orsaken är att kommunens regler har blivit tuffare.

30 procent av de som ansökte om p-tillstånd för rörelsehindrade i Växjö kommun förra året fick nej.

Efter att ha haft p-tillstånd i runt 20 år, drogs tillståndet plötsligt in förra året och nu kan Dalala Abdel-Gani Pettersson inte jobba som tolk i samma utsträckning längre.

– Jag vill tolka, jag vill jobba och att ta ifrån mig handikapparkeringen är som att säga till mig att "jobba inte", säger Dalala Abdel-Gani Pettersson.

P-tillståndet har gjort att hon under många år lättare kunnat ta sig mellan sina olika uppdrag som tolk, men på grund av bland annat svåra skador i ryggen orkar hon nu inte jaga p-platser. Så hon har förlorat sin försörjning, säger hon.

– De tog ifrån mig möjligheten att själv kunna ta mig till jobbet och tillbaka. 

Någon förklaring från tjänstemännen i Växjö kommun varför p-tillståndet plötsligt efter så många år drogs in, har hon inte fått säger hon, länsstyrelsen dit hon överklagade gick på kommunens linje.

Det är helsjukt, det finns ingen logik alls i det beslutet.

För att överhuvudtaget kunna jobba lite grann, tvingas nu hennes make som är pensionär skjutsa henne. Beslutet att dra in p-tillståndet är obegripligt säger han.

– Det är helsjukt, hon har inte blivit bättre på de här åren utan sämre, så det finns ingen logik alls i det beslutet, säger maken Janne Pettersson.

Per-Olof Löfberg, trafikplaneringschef i Växjö kommun, kommenterar inte enskilda fall, men säger att kommunen bara följer de nationellt uppstramade riktlinjerna vad gäller p-tillstånden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".