Till vänster sitter Jeanette Kroon, till höger syns en Världens barn-bössa
Jeanette Kroon är insamlingsansvarig på Röda Korset i Växjö. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

De har skrotat skrammelbössan

Jeanette Kron: Betydligt svårare att få volontärer att gå ut med bössor
1:28 min

Färre kontanter i fickan, en större misstänksamhet och problem att hitta volontärer gör det svårare att skramla pengar med bössa på stan.
Därför har Röda Korset i Växjö skrotat den klassiska insamlingsbössan.

En vanlig syn under Världens barn-veckan brukar vara volontärerna som  skramlar pengar på stan. Men i år kommer ingen med bössa komma från Röda Korset i Växjö.

– Folk är lite mer ovilliga att lägga i bössan för man vet inte om det är rätt person och man är rädd att bli lurad. Man måste vara väldigt tydlig med man samlar in till, säger Jeanette Kroon som är insamlingsansvarig på Röda Korset i Växjö.

De har svårt att hitta volontärer som vill gå på stan och skramla bössa och har därför bara fasta bössor i sina butiker och ett swish-nummer dit folk kan skicka pengar.

Bössinsamlingen är nog mer ett komplement och för att det är lite traditionellt. Man förväntar sig att se de här bössorna när det är insamlingar.

Men det är långt ifrån alla organisationer som slutat gå runt med insamlingsbössa. IOGT-NTO och Rädda Barnen i Kronoberg har volontärer som går runt med bössa på stan under Världens barn, liksom Röda Korset i andra av länets kommuner.

Tappar man något när man inte har personer som skramlar med bössa på stan?

– Bössinsamlingen är nog mer ett komplement och för att det är lite traditionellt. Man förväntar sig att se de här  bössorna när det är insamlingar, säger Jeanette Kroon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".