I bild Mikael som har en grå keps, brun jacka, lutar mot en stenvägg. Han tittar ner i marken.
Mikael Kristoffersson Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Missbruket av värktabletter ökar i Växjö

Mikael: Det är som snacks för människor
1:39 min

Det blir allt vanligare med värktablettmissbruk och fler kommer till enheten Vuxna som arbetar med missbruk på Växjö kommun och vittnar om problemen, berättar enhetschefen.

Larmet om missbruk som Växjö kommun i samförstånd med de som jobbar med missbruksvård nu slår för värktabletter, känner Mikael Kristoffersson redan till. Han är själv missbrukare och har bland annat levt med att "knapra" tabletter.

– Det är som snacks för människor, säger Mikael som bekräftar att det är väldigt lättillgängligt. 

De senaste åren har man har fått bilden av att de kastar ut mediciner till folk bara för att få dem nöjda

Skrivs det ut för mycket idag?

– Ja, alldeles för mycket. Det är skrämmande tycker han.

Jämfört med cannabis som brukar ses som en inkörsport till andra droger, tycker Mikael Kristoffersson att tabletterna är värre.

– Det är ju början till missbrukstankarna skulle jag vilja säga. Att du söker någon form av snuttefilt eller napp att döva smärtan med, säger Mikael Kristoffersson.

Nyligen stoppade tullen 110 000 tabletter av det smärtstillande läkemedlet Tramadol, som var avsedda för gatan. Redan dubbelt så mycket tabletter har beslagit hittills i år jämfört med hela förra året. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".