Gunilla Eriksson, chef för vårdcentralerna i Lenhovda, Åseda och Lessebo.
Gunilla Eriksson, chef för vårdcentralerna i Lenhovda, Åseda och Lessebo. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Kronoberg

Patienter väljer bort vårdcentralen i Lenhovda

Gunilla Eriksson: Det är tråkigt för vi tappar ju ekonomi också
0:42 min

Sedan i augusti har nästan hundra patienter som är listade på vårdcentralen i Lenhovda valt att byta vårdcentral. Bristen på läkare tros vara en orsak.

– Det är tråkigt för vi tappar ju ekonomi också, och ju mer vi tappar ju svårare blir det kanske att rekrytera sedan, säger Gunilla Eriksson, chef för vårdcentralerna i Lenhovda, Åseda och Lessebo.

Är du rädd för att ännu fler ska välja bort er?

– Ja det är jag. Jag tror att en del tror att det är lättare att komma till någon annanstans, men det är ju inte säkert.

Sedan i augusti har 87 patienter vid vårdcentralen i Lenhovda valt att byta vårdcentral. Och det är det största tappet på någon av regionens vårdcentraler sedan utfasningen av hyrläkare drog igång för en dryg månad sedan.

En anledning till att så många valt att byta vårdcentral tros vara bristen på läkare. I Lenhovda står vårdcentralen helt utan läkare under delar av hösten och i Åseda finns i dagsläget två hyrläkare. 

Gunilla Eriksson vill helst att patienterna stannar i Lenhovda, men det fria vårdvalet gör det lätt att byta till den vårdcentral man vill. I dag åker patienter från Lenhovda till exempelvis Åseda, Braås eller Rottne istället för att träffa läkare.

Skulle du själv vilja tillhöra en vårdcentral som inte har någon läkare?

– Ja det skulle jag faktiskt. Jag vill gå till min hemmavårdcentral, det är det som jag känner är det viktigaste. Och jag litar ju på att personalen ger mig den vård jag behöver, säger Gunilla Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".