Erik Carlsson framför huset på gården.
Erik Carlsson vill renovera huset på gården. Men den långa handläggningstiden skjuter upp hans planer. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Ljungby

Erik har väntat i ett år på Lantmäteriet

Erik Carlsson: Jag trodde inte att det skulle vara så segdraget
1:39 min

Trots att det var nästan ett år sedan Erik Carlsson köpte en gård i Lagan har affären fortfarande inte gått igenom. Orsaken är de långa väntetiderna hos Lantmäteriet.

Gården som Erik Carlsson har köpt tillhör en större fastighet. I november skickade han in en ansökan om avstyckning till Lantmäteriet, men ännu har inte hört något från myndigheten. 

– Det är en osäkerhet eftersom jag inte vet exakt vad som tillhör mig. River jag ett träd så kan jag inte vara säker på att det står på min sida, säger Erik Carlsson.

Han hade stora planer på att bygga om och renovera huset på gården. Men eftersom han juridiskt inte räknas som ägare än, kan han heller inte belåna huset.

– Varenda sparad krona går just nu åt till renoveringen. Jag skulle behöva byta ut taket och renovera köket, men jag får ta lite i taget och börja med de delarna som inte kostar så mycket.  

Handläggningstiden är i dagsläget i snitt elva månader för att stycka av en tomt. Enligt Jimmi Mohlin, enhetschef på Lantmäteriet i Småland, beror den långa väntetiden på personalbrist och ökad inströmning av ärenden. 

– I hela landet har vi oerhört svårt att hitta kompetent och erfaren personal. Samtidigt är det en byggboom och vi satsar nu på att prioritera ärenden som rör nybyggnation, för att inte bromsa upp bostadsbyggandet, säger Jimmi Mohlin. 

Lantmäteriet

  • Lantmäteriet är den myndighet som registrerar alla fastigheter och hanterar deras gränsen.
  • En avstyckning är vad det låter som: att en bit mark skiljs av från en fastighet och bildar en ny fastighet. En avstyckning görs ofta när någon köpt mark för att till exempel bygga ett hus.
  • Lantmäteriet måste godkänna en avstyckning för att köpeavtalet ska vara giltigt. 


       Källa: Lantmäteriet

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".