Läkarexpeditionerna på vårdcentralen i Lenhovda gapar tomma.
1 av 2
Under delar av hösten finns ingen läkare alls på vårdcentralen i Lenhovda. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Distriktssköterskan Kerstin Persson.
2 av 2
Distriktssköterskan Kerstin Persson. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
Uppvidinge

Läkarexpeditionerna i Lenhovda gapar tomma

Kerstin Persson: Vi blir utskällda varje dag för att vi inte ha några läkartider
1:21 min

På många av Region Kronobergs vårdcentraler går personalen på knäna efter beslutet att börja fasa ut hyrläkarna. Tuffast är det i Lenhovda där man delvis är helt utan läkare.

 – Det är kaotiskt, vi arbetar och arbetar och arbetar och det händer dagligen att vi blir utskällda för att vi inte har några läkartider att erbjuda, säger Kerstin Persson, distriktssköterska på vårdcentralen i Lenhovda och fortsätter:

– Vi får lyssna på väldigt mycket och man mår ju inte särskilt bra på kvällen. Det går ju, men frågan är hur länge.

Under delar av hösten gapar läkarexpeditionerna på vårdcentralen i Lenhovda tomma. Under flera veckor finns inte ens en hyrläkare att tillgå.

Risken finns ju att det kan bli fel.

Personalen försöker lösa det så gott det går för patienterna och den som verkligen behöver träffa läkare får hjälp med tid någon annanstans. Men det finns risker med att inte ha en läkare på plats, säger Kerstin Persson.

– När det kommer många patienter som är sjuka och vi som sköterskor får göra bedömningen finns ju risken att det kan bli fel.

Än så länge finns ingen ljusning vad gäller läkarbemanningen i Lenhovda, men Kerstin Persson tror ändå att utfasningen av hyrläkare är bra på sikt.

– Jag försöker intala mig det och se positivt framåt, att det ska bli något bra av det. Jag kanske är dum som tror det, men jag tror det, säger Kerstin Persson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".