En kvinna går igenom en larmbåge. Två säkerhetsvakter söker igenom en  väska och en jacka
Alla besökare får gå igenom en larmbåge och ordningsvakter söker igenom personliga tillhörigheter. Foto: Nora Fernstedt/Sveriges Radio
Växjö

Fler beslag av vapen och narkotika efter ökade kontroller på tingsrätten

Lars-Olle Larsson, lagman: Kan vara så att man inte är medveten om hur noggrant vi kollar
1:52 min

Sedan obligatoriska säkerhetskontroller infördes på Växjö tingsrätt har vakterna gjort lika många beslag av vapen och narkotika på en månad som man gjort under resten av året.

Säkerhetskontrollerna infördes för en månad sedan och har inneburit en ökad säkerhet för personalen.

– De känner sig förstås tryggare av att vi hindrar att farliga föremål kommer in i tingsrätten, säger lagmannen Lars-Olle Larsson.

Alla besökare får numera gå igenom en larmbåge och ordningsvakter söker igenom både väskor och jackor.

Det har lett till att man gjort fem beslag av knivar och narkotika, vilket är lika många som gjorts under hela året innan de obligatoriska kontrollerna började.

Inte bara olagliga föremål stoppas från att tas med in i rättssalen. I princip varje dag omhändertar ordningsvakterna flera föremål som kan innebära en risk men som besökarna sedan får tillbaka.

Några exempel är parfym, alcogel och elektroniska cigaretter.

– Det är när man inte kan säkerställa vad vätskan är för något till exempel. Det kan vara allt från lättantändligt till frätande till explosivt, det vet vi ju inte, säger säkerhetssamordnaren Mikael Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".