Lessebo kommun. Foto: Sveriges Radio
Lessebo kommun. Foto: Sveriges Radio
Lessebo

Sämsta skolkommunen i landet – bekymrat i Lessebo

Utbildningschefen: Det är inte så roligt
2:28 min

När Lärarförbundet under torsdagen presenterade sin ranking över skolkommunerna i landet kom Lessebo kommun sist av alla. Något som bekymrar utbildningsledningen i kommunen.

För sextonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Lärarförbundets årliga rankning baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

Lessebo rankas sist av alla kommuner i hela landet.

– Det är ju inte så roligt. Siffrorna är inte så roliga att ta del av. Vi jobbar ju hårt för att det ska se annorlunda ut. Så det är inte så roligt när siffrorna kommer och ser ut så här, säger Therese Linnér som är utbildningschef på Lessebo kommun.

Therese Linnér säger att man har jobbat väldigt hårt de senaste åren och har ökat elevantalet med 42 procent de senaste fyra åren. 

– Det har ju krävt oerhört mycket av organisationen och alla medarbetare har ju jobbat hårt för att det ska fungera bra. Sedan har vi många som kommer ganska sent in i skolan och har få år på sig att klara behörighet för att komma vidare till gymnasiet, säger Therese Linnér.

Utbildningschefen är främst orolig över hur det här resultatet ska tolkas av lärare och elever. 

– Det är ju det som är bekymmersamt. Vi vet ju att vi har lärare som arbetar oerhört hårt. Lärare som gjort allt vad de kan göra för att få med sig elever och höja deras meritvärden för att klara godkänt. Nu behöver vi identifiera vad nästa steg kan bli och vilka fortbildningsinsatser vi behöver göra. Sedan behöver vi hitta fler behöriga lärare, det är en utmaning för hela Sverige, säger Therese Linnér och fortsätter.

– Det är ju bekymmersamt för risken är att man tappar orken när man vet att man jobbar hårt, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".