Kazuo Ishiguro
Foto: Jane Brown Foto: Jane Brown
Nobelpriset

Professorn om Ishiguros Nobelpris i litteratur

Hör när Per Brolléus och litteraturprofessorn lyssnar på Nobel-beskedet
2:22 min

Författaren Kazuo Ishiguro får Nobelpriset i litteratur 2017. Litteraturvetenskapsprofessorn Peter Forsgren blev lite tagen på sängen av beskedet.

Årets Nobelpristagare i litteratur är den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro, avslöjade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen", löd en del av motiveringen. Peter Forsgren är professor i litteraturvetenskap på Linnéuniversitetet. Han följde prisutdelningen tillsammans med P4 Kronobergs programledare Per Brolléus.

– Jag är lite överraskad, men det är en person som har nämnts och jag tror det är en ganska populär romanförfattare som dessutom filmatiserats. Det är ingen författare som jag har något speciellt förhållande till faktiskt. Det är mer ett namn för mig men han är en internationellt mycket känd författare, sa Peter Forsgren sekunder efter beskedet. 

BBC fångade författaren själv som var tagen av beskedet:

– Det är en oerhörd ära, huvudsakligen för att det betyder att jag vandrar i fotspåren av de största författare som har levt, så det är fantastiska lovord.

Ishiguro föddes i japanska Nagasaki 1954 och flyttade till England 1960. Bland hans böcker kan nämnas "Berg i fjärran" (1982), "Konstnär i den flytande världen" (1986) och "Återstoden av dagen" (1989).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".