Lantmäteriets skylt
Foto: Sveriges Radio.
Kronoberg

Kompetens saknas hos Lantmäteriet – därför får du vänta i ett år

Jimmi Mohlin, Lantmäteriet: " Tråkigt att vi hamnat i denna situationen"
3:16 min

Runt 11 månader i snitt kan du få vänta för att få besked när du ska sälja eller köpa en tomt. Lantmäteriet beklagar och säger att de inte har personal så det räcker till.

Jimmi Mohlin, enhetschef på Lantmäteriet i Småland menar att det handlar om bristen på kompetens.

– Först vill jag bara säga att det är jättetråkigt att det ser ut på det här sättet och att vi hamnat i den här situationen. Men huvudorsaken framförallt är en brist på kompetens.

Vi har en stabil nivå av handläggningstiderna.

Just nu har Lantmäteriet svårt att få tag på erfarna lantmätare och mätningsingenjörer just nu. 

– Så här har det varit under lång tid. Det har utbildats för få de senaste åren. Sen är det också konkurrens på marknaden mellan andra myndigheter om de här personerna så att det blir en brist totalt sett, säger Jimmi Mohlin.

Vad gör ni för att förbättra situationen?

– Vi gör allt från att rekrytera och bredda basen genom att söka oss till andra yrkeskategorier. Till exempel har vi anställt jurister som förättningslantmätare vilket har varit positivt för verksamheten.

När kan ni se resultatet av detta?

– Det är lite för tidigt att säga men vi ser att vi behåller en stabil nivå på handläggningstiderna, säger Jimmi Mohlin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".