Magnus Petersson, Evert Lindell, Bert Fredh och delar av Mjöhults jaktlag i bakgrunden.
Magnus Petersson, Evert Lindell, Bert Fredh och delar av Mjöhults jaktlag i bakgrunden. Foto: Jocke Wallgren, Sveriges Radio
Vislanda

Idag startade älgjakten för många jaktlag

"Det är skönt att jaktsäsongen är igång"
2:20 min

Nionde oktober är älgjaktstart. Ett av jaktlagen som var redo på måndagsmorgonen var jaktlaget i Mjöhult utanför Vislanda. Ett jaktlag på cirka 25 jägare som jagat tillsammans i många år.

– Det är skönt att jaktsäsongen kommer igång, säger Magnus Petersson  som är en av jaktledarna.

Hur har du förberett dig?

– Igår letade jag upp alla grejer. Kläder och ganska mycket papper som ska med för att det ska funka. Tankarna har ju varit på den här jakten i en vecka ungefär, säger Magnus Petersson.

Hur många älgar har ni blivit tilldelade?

– Två vuxna och två kalvar. Sedan kan vi ansöka om fler extrakalvar efter det.

Ni jagar med drevkedjor och inte med hundar. Varför?

– Vi vill hålla traditionen vid liv. Vi har så många som vill vara med och jaga, men som inte har bössa. Det är en social grej att vi är tillsammans och gör någonting, säger Bert Fredh som är ordförande i jaktlaget.

En av jaktledarna är Evert Lindell som vid dryga nittio år är rutinerad. Första älgjakten han deltog i som drevkarl var 1938 och sin första älg fällde han 1948. Nästa år är det alltså 80-årsjubileum.

– Det är roligt att kunna fortsätta vara med. Själva jaktlaget har nog en 100-årig historia, så det här är nog ett av lagen som det är bäst sammahållning i, säger Evert Lindell innan han informerade resten av jaktlaget vad som gäller i årets jakt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".