Ett barn ammar.
Ett barn ammar. Foto: Hasse Holmberg/TT
Växjö

Vill fylla på bröstmjölksförrådet – vissa donerar upp till tio liter

Barnsköterskan: "Man får 250 kronor per liter"
3:49 min

Neonatalavdelningen på sjukhuset i Växjö vill fylla på sitt förråd av bröstmjölk inför hösten och vintern. Vissa mammor tjänar en rejäl slant på att donera mjölk till de för tidigt födda barnen.

Jana Tideman är barnsköterska på neonatalavdelningen på sjukhuset i Växjö. Hon menar att det inte är fråga om någon kris – men att man gärna vill fylla på sina förråd av bröstmjölk.

– Vi har en del bröstmjölk, men av erfarenhet så brukar det bli mindre efter sommaren. Då brukar vi söka efter nya mammor som kan donera. Så mjölken är inte helt slut, men vi behöver mer, säger Jana Tideman.

Man får donera till ens barn är tre månader. Det tas prover på både mamman och mammans bröstmjölk. Och det ingår ersättning. 

– Idag får man 250 kronor per liter. Och det är ungefär samma ersättning över hela landet. Mammor brukar donera allt från en liter till tio liter. Men vi tar tacksamt emot allt, säger Jana Tideman och fortsätter:

– Den här mjölken är otroligt viktigt. För de för tidigt födda barnen har ett omoget tarmsystem. De behöver skonsam mjölk och det är ju egentligen bröstmjölken som är barnets eget. Men det kan ju ta några dagar innan den kommer igång [för mamman], säger Jana Tideman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".