Sjukhuskorridor och två kvinnor från HR-avdelningen inom Region Kronoberg.
Helena Zettergren, HR-chef, och Caroline Palmqvist, HR-direktör, jobbar med det hälsofrämjande arbetet inom Region Kronoberg. Foto: Bertil Ericson/TT, Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Regionen sneglar på Ikea i ny hälsosatsning

Caroline Palmqvist, HR-direktör: Ikea är ett framgångsexempel
1:47 min

För att behålla sin personal och attrahera nya medarbetare gör nu Region Kronoberg en extra satsning på de anställdas hälsa och arbetsmiljö. Bland annat har man hämtat inspiration från Ikea.

– Vi ser en ökad sjukfrånvaro i samhället, framförallt ökar den psykiska ohälsan. Givetvis ser vi den tendensen även i Region Kronoberg och måste möta upp det på olika sätt, säger Caroline Palmqvist, HR-direktör. 

Nyligen presenterades en plan för olika hälsoinsatserna som ska införas under nästa år. Bland annat ska så kallade hälsoteam skapas på arbetsplatserna. Förhoppningen är också att skapa en gemensam mötesplats för olika hälsoaktiviteter.

Regionen Kronoberg har därför sneglat på Ikea och deras Aktivitetshus där man bland annat har en idrottshall och olika evenemang för de anställda. 

– Ikea är ett framgångsexempel. I stället för att uppfinna hjulet själva så är det viktigt att ta del av andras erfarenheter. Därför har vi varit och tittat på Ikea och deras Aktivitetshus, säger Caroline Palmqvist. 

Hur kan en sådan mötesplats se ut här?

– Det är lite tidigt att säga vad vi kommer att landa. Vi kan inte direkt jämföra oss med Ikea och skapa ett motsvarande Aktivitetshus här, men vi kan absolut inspireras och plocka godbitar som vi kan använda, säger Helena Zettergren, HR-chef.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".