Äldre person
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alvesta

Var femte i Alvesta dör ensam på rummet

Mats Hoppe, förvaltningschef: Vi är sämst i länet
1:51 min

I Alvesta dog 20 procent av de sjuka och gamla helt ensamma i år. De låg på dödsbädden, men ingen personal eller anhörig fanns med när de dog.

– Det är en siffra som vi inte alls är nöjda med, vi har berömt oss över att ligga högt i de här rankningarna tidigare och står med skammen i dag och undrar vad det är som har hänt, säger Mats Hoppe, förvaltningschef för omsorgen i Alvesta kommun.

Ingen ska behöva dö ensam, det beslutade riksdagen för snart 20 år sedan, men statistik som P4 Kronoberg sammanställt ur det Svenska Palliativ-registret visar att många gamla och sjuka på vårdboenden eller i hemmet i vårt län, dör helt ensamma.

Det handlar om människor som kommunerna vet är i livets slutskede.

Alvesta sticker ut och har de sämsta siffrorna av alla kommuner procentuellt sett hittills i år. Var femte person dog ensam, visar vår sammanställning.

Kommunen ska nu granska varenda dödsfall för att ta reda på vad som hänt och vad orsaken är. Exempelvis om det kan finnas brister i inrapporteringen till registret.

– Vi är sämst i länet, vi ska ta reda på varför, har vi rapporterat in rätt eller har vi brister. Det är förmodligen både och, säger Mats Hoppe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".