Rättspsykiatriska avdelningen i Växjö.
Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Växjö

Extrem platsbrist på rättspsyk i Växjö

Wirdelöv: Vi vill bygga en ny avdelning
1:49 min

Det är stor platsbrist på rättspsyk i Växjö. Platsförfrågningarna har flerdubblats i år jämför med tidigare år. Nu läggs ett förslag att bygga ut för att få fler platser.

Under flera år har det varit platsbrist på rättspyk, men förfrågningarna har flerdubblats i år. Från att tidigare ha legat på 10-15 platsförfrågningar, så har det hittills i år kommit in över 80 stycken.

– Nyligen har vi lagt ett förslag att bygga en ny avdelning med 12-14 platser, säger David Wirdelöv biträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Det är framförallt tre orsaker till att det är extrem platsbrist på rättspsyk i Växjö. Medicinalverket lämnar över fler till rättpsykiatrisk vård, en annan orsak är att rättspykiatrin i hela landet har patienter som blir försämrade och att det sen blir svårt att få ut dem i öppenvården. Och den tredje faktorn är att de som blir dömda till fängelse blir psykiskt sjuka under häktes- och fängelsevistelsen.

I maj nästa år hoppas Wirdelöv att det ska finnas ytterligare tio platser färdiga. En ny avdelning kan ta mellan tre och fem år att få färdig, tror David Wirdelöv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".