Brand på arbetsplats i Öjaby
Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Växjö

Efter branden i Öjaby: Varningen nådde inte alla

Gunnar Bergström, SOS Alarm: En del operatörer har startat med tjänsten sent
2:11 min

När det i måndags började brinna vid en arbetsplats i Öjaby i Växjö gick det ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Nu visar det sig att bara några fick varningen till sin telefon.

I måndags tog det fyr i ett par sprängmattor vid en arbetsplats utanför Öjaby i Växjö. Det var giftig rök och därför gick det ut ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Förutom att varningen går ut i radio och tv, kan man numera få VMA även via ett sms eller bli uppringd om något allvarligt händer i området där du finns. Nu visar det sig att att bara några boende i Öjaby fick det här sms:et eller blev uppringda – inte alla.

– Vi fick lagstöd för den här tjänsten den 1 juli i år. Och sen dess har det varit en del senstarter från vissa teleoperatörer så det är därför, säger Gunnar Bergström, ansvarig för 112-tjänsten vid SOS Alarm.

Gunnar Bergström räknar med att de fyra stora teleoperatörerna ska vara anslutna till tjänsten i mitten av december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".