Anders Norlin i Fägerstad utanför Furuby
1 av 2
Anders Norlin i Fägerstad utanför Furuby- Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio.
En del av Företagsopinion Propå 2017.
2 av 2
En sida av undersökningen med mycket text. Skriver du på kan du förlora 13 000 kronor. Foto: PRIVAT.
Kronoberg

Ny bluffenkät – du kan bli av med 13 000 kronor

Anders Norlin:"Jag trodde det var en vanlig undersökning"
3:58 min

Flera tips har kommit till P4 Kronoberg om ytterligare ett förslaget sätt att lura företagare. Bluffen ser ut som en vanlig enkätundersökning.

Det har uppmärksammats tidigare och det tål att upprepas igen. För bara i dag har P4 Kronoberg fått flera samtal till tipstelefonen 0470-10 700 om en slags undersökning som kommit hem i brevlådan och som ser som ser väldigt äkta ut, men som är en bluff.

Företagsopinion Propå 2017 står det på den och det varnas för denna på nätet. Det är ett sätt att försöka lura företagare att annonsera på hemsidor som inte existerar.

En av de som ringde på tipstelefonen i dag för berätta om det här och för att varna andra, det var Anders Norlin i Fägerstad utanför Furuby.

– Min spontana reaktion var att det handlade om en undersökning från Arbetsförmedlingen. Men om man skriver under lapparna så har man godkänt ett avtal med prenumeration som kostar 6 395 kronor om året. Dessutom förbinder man sig under två år. Rena bluffen, säger Anders Norlin.

– Jag tror folk går på detta. Det finns nog de som skriver under detta.

Nu ska Anders Norlin skicka tillbaka enkäten med extra tillbehör.

– Då lägger jag i lite gammal reklam och skit så att de får betala portot. Jag vill varna andra så de inte skriver under, säger Anders Norlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".