flera peruker uppställda till försäljning
1 av 2
Perukinköp är kostsamt och för en extra fin peruk kan man få betala flera tusen kronor extra. Foto: Björn Larsson Rosvall/SCANPIX
En kvinna i randig tröja, kort blont hår och glasögon står framför en vägg med Sveriges radio-logga.
2 av 2
Carina Olsson, ordförande i Bröstcancerföreningen Viktoria i Kronoberg. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Kronoberg

Cancerpatienter vill ha höjt perukbidrag

Carina Olsson, Bröstcancerföreningen Viktoria: Det kostar att vara sjuk
1:38 min

Bidraget till cancersjuka som drabbas av håravfall är alldeles för lågt, tycker Bröstcancerföreningen Viktoria. I många fall får patienterna själva lägga till flera tusen kronor.

– Jag vet ju de som fått betala både 2000 och 3000 extra för att få en peruk så att man är fin. Och det är ju sådana peruker man vill ha när man tappat sitt hår, säger Carina Olsson, ordförande för Bröstcancerföreningen Viktoria i Kronoberg.

Cancersjuka och andra som drabbas av håravfall har rätt till perukbidrag. Av Region Kronoberg får man 3000 kronor om året om håravfallet är tillfälligt.

Det innebär att Kronoberg är ett av de län där man får minst ersättning. I Skåne och Halland ligger perukbidraget till exempel på ungefär 7000 kronor.

Den skillnaden har Carina Olsson försökt påtala i fler år.

– Jag har till och med haft fysisk träff med politiker och de säger att de ska undersöka det men jag får aldrig något svar.

Det kostar att vara sjuk och alla har inte möjlighet att lägga ut 2000-3 000 extra för en peruk.

Enligt Carina Olsson kostar en bra peruk mellan 5000 och 6000 kronor och till det kommer extra kostnader för särskilt schampoo och balsam.

– Det kostar att vara sjuk och alla har inte möjlighet att lägga ut 2000-3000 extra för en peruk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".