arab alvesta renhållning ab
Conny Pettersson, Arab:s VD, visar logotypen som fått kritik. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Alvesta

Sopbilar i Alvesta kan få ny logga efter Arab-kritik

2:33 min

Alvesta Renhållnings AB har mött kritik från personer som upplever logotypen av deras företagsnamn som kränkande. Arab:s styrelse tar nu upp ärendet om logotypen ska ändras.

– De är irriterade på att det står Arab på sopbilarna. Att man förknippar araber med en sopbil är kränkande och en skymf mot araberna, tycker de, säger Arab:s VD Conny Pettersson och fortsätter:

– Men jag har förklarat för de som varit inne hos oss att det här har inget med folket att göra. Det här är en förkortning på ett renhållningsbolag.

Den 26 oktober tas ärendet upp på Arab:s styrelsemöte. Då ska det beslutas ifall logotypen på sopbilarna ska ändras. Men några diskussioner kring företagsnamnet står inte på agendan.  

– Vi har tagit upp att förändra logotypen, men inte företagsnamnet. För vi heter ju Alvesta Renhållnings AB, så det är ju kvar, säger Conny Pettersson. 

Arab är en förkortning som kom till 1981.

– Själv tycker jag det är synd att det försvinner. För det är ett inkört märke men sen måste man ju också förstå araberna att de tycker det känns konstigt att det står Arab på sopbilarna, menar Conny Pettersson.  

Jag tror egentligen att de flesta förstår att Arab är en förkortning av vårat företagsnamn 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista