Eva Landén, Daniel Thilén och Täpp Lars Arnesson vid en symanskin. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Eva Landén, Daniel Thilén och Täpp Lars Arnesson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Sverige

Intresset för folkdräkter växer – även bland män och unga

Täpp Lars Arnesson: Sedan vi gick med i EU så har intresset ökat
2:35 min

Intresset för folkdräkter har ökat i Sverige de senaste åren. Och personer från flera håll i landet har i helgen åkt till Jönköping för att lära sig sy folkdräktsbyxor.

Och för ovanlighets skull i hemslöjdssammanhang är männen i majoritet.

– Det är inte så vanligt. Det är ofta så att har män tidigare haft folkdräkt, så är det kvinnan som sytt dem. Jag har en kollega som lite skämtsamt brukar säga att kvinnor går på kurs för att lära sig någonting, medan män går på kurs för att visa vad de kan. Men de här killarna är väldigt vetgiriga, konstaterar initiativtagaren Eva Landén, som är utvecklare för hemslöjd på Region Jönköpings län 

Hela helgen ägnar människor från Småland, Dalarna, Stockholm och Skåne åt att lära sig sy folkdräktbyxor i Hemslöjdens hus. Här får de ledsagning av Täpp Lars Arnesson från Malung, som numer reser runt i landet och lär svenskarna att sy egna folkdräkter. Och han får allt mer att göra.

– Det är ett ökat intresse. Sedan vi gick med i EU så har intresset ökat. Och det roliga är att det blir fler och fler yngre människor som vill ha folkdräkt. Det är jättekul, det är kanon! säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".