Nya stads- och stationshuset.
1 av 2
Nya stads- och stationshuset sett från Norra Järnvägsgatan. Foto: White Arkitekter
Per Schöldberg och Åsa Karlsson Björkmarker
2 av 2
Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker (S). Foto: Sveriges Radio
Växjö

Strid om stadshus in i det sista: "Det finns ju ingen kalkyl"

Schöldberg (C): Vi har på fötterna
12 min

Per Schöldberg (C) och resten av den blågröna alliansen vill bygga det omdiskuterade nya stads- och stationshuset i Växjö, medan S och V vill bromsa projektet. Under tisdagen ska beslutet om miljonbygget fattas.

Det planeras för ett nytt stads- och stationshus i Växjö. En byggnad på 16 400 kvadratmeter i glas och trä vid stationsområdet i Växjö. Hela bygget beräknas kosta 635 miljoner och i morgon, tisdag, ska det upp för beslut i kommunfullmäktige.

Den blågröna alliansen i Växjö driver på det här medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill bromsa.

– Det här är crescendot på ett långt arbete med att utveckla hela stationsområdet. Vi skapar en miljö som möjliggör ytterligare utveckling. En del av det handlar också om att förstärka med bostäder centralt, säger Per Schöldberg (C) och syftar på förslaget att det nuvarande kommunhuset ska byggas om till lägenheter.

Åsa Karlsson Björkmarker (S) säger att det är svårt att ta ställning eftersom hon menar att det inte finns ett tillräckligt underlag.

– Om vi ska bygga nytt ska det vara billigare att flytta dit än om vi hade renoverat det nuvarande. Och om så är fallet är helt omöjligt att ta ställning till eftersom det inte finns någon kalkyl på vad det skulle kosta att renovera det nuvarande kommunhuset, säger Åsa Karlsson Björkmarker (S).


I ljudklippet hör du hela debatten mellan Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".