Ulla Lundegård i Gemla
Ulla Lundegård. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Alvesta

Hennes krönika fick Putin-vänlig media att reagera

"Märkligt och förvånande att jag hamnade i ett så vanvettigt blåsväder."
6:12 min

När författaren och Gemlabon Ulla Lundegård, skrev krönikan"Har vi svenskar rent mjöl i påsen" den 3 oktober i Expressen , gav det ett eko till Ryssland.

Bakgrunden är SVT:s nyhet om en man och hans tre fruar som fått flytta in i tre lägenheter i Nacka, utanför Stockholm. Ulla Lundegård skrev då att svenskarna att inte kasta sten i glashus. 

– Tanken med artikeln var att jag försökte sätta mig in i deras situation. De lever där och kommer från brinnande krig. Och så sitter vi i våra familjer med många äktenskap och många barn, otrohetsaffärer med mera, säger Ulla Lundegård.

– Den vanliga svensken hakar upp sig på att en man har tre fruar och feministen hakar upp sig på att det är ett förtryck mot kvinnorna och att jag förhärligar förtrycket. Det var inte min tanke alls, utan det var ett kåseri. Vi lever ju idag i ett rörligt samhälle där vår kärnfamilj har strukturerats om.

Hennes tanke med artikeln var att vi ska försöka finna ödmjukhet och humanitärt tänkesätt. Efter att artikeln publicerats fick Ulla Lundegård över tusen kommentarer. Efter att hennes text publicerats i Nya tider och ryska nättidningen Sputnik International med kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin snurrade kommentarerna på.

– Ja, många skrev att jag förhärligar polygamin, vilket jag inte ens skrivit om i artikeln. De påstod att jag attackerade den svenska kärnfamiljen. Men den svenska kärnfamiljen är ju uppluckrad för länge länge sedan.

– Det som är otroligt märkligt och förvånande att en människa hamnar i ett sånt vanvettigt blåsväder så att det går över USA och Ryssland. Då tänker jag att här finns något vi inte pratat om och jag vågar vara den som släpper den här bomben, säger Ulla Lundegård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".