Växjö

Arkitekten inför dagens beslut: Det är roligt med debatt

3:32 min

Under tisdagseftermiddagen ska Växjö kommun fatta beslut om det nya stads- och stationshuset som beräknas kosta 635 miljoner kronor. En av arkitekterna bakom bygget följer noga debatten.

Det nya stads- och stationshuset föreslås bli en drygt 16 000 kvadratmeter stor byggnad i glas och trä för en kostnad av 635 miljoner kronor.

– Vi tycker att det är roligt med debatt. Däremot gäller det ju att debatten handlar om rätt saker, och ibland blir vi tvungna att förtydliga vissa saker, säger Klara Frosterud, en av arkitekterna bakom det nya stads- och stationshuset.

Alla kanske inte förstår vilket jobb en detalj ska göra.

Klara säger att hon upplever att debatten ibland fastnar på något väldigt ytligt, som till exempel en fasad.

– För oss som arkitekter handlar det ju alltid om helhetslösningar. Man kanske inte har förstått vilket jobb den här fasaden ska göra eller varför den ser ut som den gör, säger Klara Frosterud.

Klara och hennes kollegor på White arkitekter följer noga debatten om Växjös nya stads- och stationshus från kontoret i Stockholm. Klara har också besökt Växjö flera gånger under året.

– Vi måste ju ta in det som diskuteras och förstå sammanhanget för våra projekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista