Maryan Muumin, Ivar Bringevik och Kim Albertsson på Mohedaskolan
Maryan Muumin, Ivar Bringevik och Kim Albertsson på Mohedaskolan Foto: Jocke Wallgren/Sveriges Radio

Sveriges största kemiexperiment utförs i Moheda

"Det ska tycka kemi är spännande"
1:55 min

Sveriges största kemiexperiment som genomförs av totalt 110 000 barn och ungdomar i landet – några av dem finns i Moheda. Vi hälsade på årskurs fyra mitt i kemiexperimentet.

– Kemins dag behövs för att fånga elevernas intresse. Att de ska tycka att kemi är roligt och spännande, säger läraren Annika Ström.

Det är IKEM, Innovations- och kemiindustrierna, som ligger bakom Kemins dag där många barn får sin första bekantskap med kemi. I Mohedaskolan höll bland annat två klasser med tio-åringar på med sina första kemiexperiment.

– Årets tema är gult och blått. Eleverna kommit fram till att det kan handla om tre olika saker. Det kan ha med färgen grönt att göra, för om man blandar gult och blått så blir det grönt. De har också kommit på att det finns en koppling till Sverige och så kan det ju vara så att vi i Sverige har många företag som jobbar med kemi, säger Annika Ström.

Tre av eleverna som laborerade var Maryam Muumin, Ivar Bringevik och Kim Albertsson. De hade precis som de andra eleverna klippt remsor av kaffefilter. Droppat en droppe grön karamellfärg på remsan. Sedan doppade eleverna remsan i vatten, men den gröna pricken ska inte nå vattenytan.

– Det blir gul och blå, och grön, säger elverna, när de tittar på remsan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".