En röd sol på en molnig himmel.
Den röda solen syntes på många håll i länet. Foto: Martin Carlsson/Lyssnarbild

SMHI: Därför var solen röd i dag

2:47 min

Gult dis i London, röd sol i länet och mörker över Stockholm. De ovanliga väderfenomenen har synts på flera håll i världen.

– Troligtvis är det de mörka åskmolnen som gör att det känns som att det är mörkare än vad det normalt kanske är vid den här tiden på morgonen, säger meteorologen Therese Gadd.

I går täcktes bland annat London av en senapsgul himmel och i dag uppmärksammade lokala medier i länet att solen såg ovanligt röd ut. Även över Norrköping hade solen en ovanlig brandgul nyans, berättar Marcus Sjöstedt på SMHI.

Men troligen är det ändå inte domedagen som är framme. I stället finns en del av förklaringen troligen i de pågående skogsbränderna i norra Portugal och Spanien.

– Vi har en varm fuktig luftmassa över oss, som också har fört med sig en del partiklar från kontinenten, säger Marcus Sjöstedt.

– Partiklarna från bränderna har nog bidragit till att den brandgula solen, att det är lite disigt på himlen samt de här riktigt mörka molnen över bland annat Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista