Distansryttaren Sara Henriksson i Agunnaryd och hennes häst Elepolda. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Distansryttaren Sara Henriksson i Agunnaryd och hennes häst Elepolda. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Agunnaryd

Ridmästaren vill ha fler ridskolor – och mer pengar

Sara Henriksson: Finns inte jättestort utbud av ridskolor
2:25 min

Sara Henriksson från Agunnaryd är en av Sveriges främsta distansryttare. Hon tycker att kommuner borde satsa mer på ridsporten så att alla har en chans att utöva den.

Sara Henriksson, 24, var med och tog Sveriges första medalj i distansritt på 17 år när man knep bronset på EM i Bryssel förra månaden. 

Sara själv har haft det relativt enkelt att utöva sin sport, då hennes moster alltid har haft hästar. Men långt ifrån alla har samma förutsättningar, menar Sara Henriksson.

– Jag tror det finns mycket ungdomar som gärna vill börja rida och ridskolor är ju ofta rätt så dyrt. Har man flera barn kan det bli dyrt att sätta in barn i ridskola. Jag tycker det ska finnas ett större utlägg för det så att fler har chans att testa på. Att man försöker få ner kostnaderna, säger Henriksson.

– Sedan tycker jag det borde finnas ett större utbud av ridskolor. För det finns inget jättestort utbud. Det är ju ett väldigt hårt arbete med hästar och det kostar ju väldigt mycket att ha hästar. Men mer stöd från kommuner och så vidare hade säkerligen hjälpt eftersom det är en dyr sport, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".