Två tjejer står och klappar en ko på huvudet. I bakgrunden massa folk.
Arkivbild. Ingen på bilden har något med smittan att göra. Foto: Klara Westblom/TT
Kronoberg

Så skyddar du dig mot ehec

Mariann Dahlquist, Jordbruksverket: Tvätta händerna
1:53 min

En 11-årig pojke i Växjö kommun har smittats av ehec från djur på granngården. Mariann Dahlquist från Jordbruksverket tipsar om vad man ska tänka på när man besöker en gård.

Bland människor har det varit 470-630 rapporterade fall per år i Sverige de senaste fem åren och hälften av dem har blivit smittade i Sverige, enligt Mariann Dahlquist på Jordbruksverket.

Smittan kan man få om man har ätit livsmedel som är förorenade med ehec-bakterien eller har haft direkt eller indirekt kontakt med smittade djur eller deras närmiljö.

Mariann Dahlquists tips för att undvika att bli smittad är:

  • Tvätta händerna efter att du varit i kontakt med djur och deras miljö, framför allt idisslare, nötkreatur, får och getter.
  • Tänk på att hjälpa barnen att tvätta händerna!
  • Ät inte i närheten av djuren när du är på besök på en gård.

Fakta: Ehec

Ehec är en bakterie som kan framkalla svår tarminflammation med blödning samt störning av andra organfunktioner, särskilt njursvikt, hos yngre barn som kan vara livshotande.

Ehec finns i tarmkanalen hos nötkreatur och andra husdjur, utan att framkalla sjukdom. Infektioner kan uppkomma vid bad i insjöar intill betesmarker, då barn besöker lantgårdar och kommer i kontakt med kreatur.

Infektion med ehec är anmälningspliktig enligt svensk smittskyddslagstiftning och räknas som allmänfarlig.

Källa: Nationalencyklopedin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".