Frida Boisen
Frida Boisen Foto: Jens Bornemann / TT
#MeToo

Frida Boisen: Männen måste kliva fram

1:32 min

En av alla kvinnor som under hashtagen #MeToo vittnar om sexuella trakasserier är journalisten Frida Boisen. – Vi måste förändra kulturen, säger hon.

Det började i USA och nu svämmar även sociala medier i Sverige över av berättelser om trakasserier och övergrepp under hashtaggen Me Too.

Frida Boisen som är journalist och sociala medier-konsult kallar den för banbrytande.

– Det är en historisk hashtag på det viset att vi aldrig sett ett sådant globalt genomslag. Ingen kan längre säga att man inte fattade hur vanligt det är med övergrepp. Det handlar inte om ett och annat "svin" utan om en kultur vi måste förändra.

Det är skådespelerskan Alyssa Milano som häromdagen uppmanade kvinnor att berätta om kränkningar och övergrepp under hashtagen Me Too.

Detta efter att den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för decennier av sexuella trakasserier mot anställda. Även våldtäkter har tillkommit.

Första gången Frida Boisen var med om ett övergrepp var när hon var 13 år och trodde att hon befann sig i ett tryggt hem.

– Plötsligt bara händer det mot ens små bröst som knappt finns och en hand gnuggar en mellan benen. Man får panik och känner sig brännmärkt. Sådana ögonblick sitter kvar resten av livet faktiskt.

Bland alla berättelser från utsatta kvinnor har Frida Boisen efterlyst män som vågar ta ansvar för sina handlingar. Och nu har nya hashtags som #ididit och #ihave börjat dyka upp i flödena.

– Nu ser jag männen komma fram och reflektera över hur man kan förändra sitt beteende. Det är en väldigt viktig diskussion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista