Simlektion på Haganäsbadet i Älmhult, två pojkar vid poolkanten.
1 av 2
Jonatan Pelz och Olle Nilsson från Diöskolan håller just på att lära sig att simma. Den fria leken i vattnet är dock den roligaste delen av lektionen enligt dem. Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio
Linda Lörincz framför bassängen på Haganäsbadet.
2 av 2
Haganäsbadets badchef Linda Lörincz menar att intensiv simträning ger bra resultat. Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio
Kronoberg

Älmhult går emot trenden – simkunnigheten ökar

Olle Nilsson: Svårast är armtagen och bentagen
1:45 min

Simkunnigheten bland länets elever i årskurs sex är betydligt lägre än vad den var för tio år sedan, men i Älmhult har resultaten blivit bättre.

Anledningen till varför resultaten i länet försämrats framgår inte av undersökningen, men åtminstone de senaste årens siffror tros bero på minskad simundervisning och ökad invandring av elever med bristande simkunnighet.

I Älmhults kommun går man dock emot den trenden – där har simkunnigheten i stället ökat påtagligt de senaste två åren. Nu under hösten har man exempelvis intensivträning för kommunens åttaåringar under sex veckor.

– Det är en billig livförsäkring, menar Linda Lörincz, badchef och simlärare på Haganäsbadet i Älmhult.

Svenska livräddningssällskapet (SLS), som gjort undersökningen, konstaterar att det inte går att ta fram några snittsiffror för hela länet, då Växjö kommun inte deltar i undersökningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".