Optiker i Växjö.
Vicki Ekberg har varit optiker i 25 år och har märkt att det blir vanligare med glasögon bland barn och unga. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio
Kronoberg

Allt fler barn får glasögon på grund av mobilen

Vicki Ekberg, optiker: Musklerna i ögat får kramp
1:31 min

Antalet glasögonbidrag till barn och unga har ökat stadigt de senaste åren. Optiker och ögonläkare ser framför allt att fler får synproblem av mobiltelefoner och surfplattor.

– Skärmtittandet har stor påverkan. Barn är inte ute och leker på samma sätt i dag. Att vara utomhus i dagsljus är viktigt för barnens ögon, säger Vicki Ekberg, optiker i Växjö. 

2015 utökades glasögonbidraget i Kronoberg och gäller numera alla barn och unga upp till 19 år. Då handlade det om 2 600 bidrag, hittills i år är man redan uppe i 3 050 bidrag. 

– Det är betydligt fler barn som kommer in och behöver glasögon. Ofta säger de att de ser dåligt på tavlan i skolan, har huvudvärk eller att bokstäverna hoppar när de läser.

Både ögonläkare och optiker som P4 Kronoberg har pratat med säger att det blir allt vanligare med så kallad falsk närsynthet bland unga.

– När vi sitter väldigt nära en skärm får de små musklerna i ögat jobba så mycket att det tillslut blir kramp i dem. Många ser då suddigt på långt håll och behöver glasögon, säger Vicki Ekberg. 

Vad ska man tänka på för att undvika falsk närsynthet?

– Vi brukar prata om att man bara ska sitta 20 minuter framför skärmen, sedan göra en kort paus och titta upp på något långt bort i rummet, helst ut genom ett fönster. Sen gäller det att faktiskt lämna skärmen och vara ute i solljuset. 

FAKTA: Glasögonbidrag

  • Alla barn och unga upp till 19 år har rätt till glasögonbidrag.
  • År 2017 infördes ett maxtak på 800 kronor för glasögonbidraget. 
  • Hittills i år har 3 050 bidrag betalats ut för totalt 2,5 miljoner kronor. 

Källa: Region Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".