Jan Ohlsson, polis, nationellt bedrägericenter
Jan Ohlsson, polis och bedrägerisamordnare. Foto: Sveriges Radio.

Nytt virus kapar ditt Facebook-konto: "Klicka inte"

4:33 min

Flera kronobergare har upptäckt ett nytt virus som distribueras via Facebookappen Messenger. Att klicka på länken du får kan vara ödesdigert.

Just nu sprids ett virus bland Facebookanvändares smarta telefoner. Viruset ser ut som att en kompis hittat dig i ett klipp på Youtube.

– Det är en skadlig kod. Det är ett galant vilseledande. Du blir helt övertygad om att avsändaren är någon du känner, säger polisen och bedrägerisamordnaren Jan Ohlsson.

Om du klickar på länken sprids länken vidare till dina vänner i din vänlista som en löpeld. Men vad viruset egentligen är ute efter är oklart.

– Är det bara för att kapa de konton den hamnar på eller försöka kapa dem eller vill den i sin tur ladda ner ännu mer skadlig kod, det vet vi inte i dag, säger Jan Ohlsson.

Men enligt Jan Ohlsson kan man enkelt undvika att bli "smittad" av viruset.

– Klicka aldrig på någonting som du inte är övertygad om att avsändaren är den du tror det är. Om du aldrig klickar på bifogade länkar, kan du heller aldrig utsättas av smittorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista