En traktor på en åker.
Foto: Terje Bendiksby/TT
Kronoberg

Var sjätte heltidsjordbruk i länet har försvunnit

Ungefär var sjätte heltidsjordbruk har försvunnit i Kronoberg sedan 2007. Utvecklingen matchar övriga landet och det är särskilt mjölkgårdarna som minskat.

Mellan 2007 och 2016 sjönk antalet heltidsjordbruk med 16 procent i Kronoberg - från 504 stycken till 423 i länet.

Det visar ny statistik från Jordbruksverket. Minskningen matchar genomsnittet i landet på 17 procent.

– Husdjursskötsel är den största inriktningen bland heltidsjordbruk och det är också där som antalet företag har minskat mest i absoluta tal. Särskilt antalet företag med mjölkkor har gått ner mycket, säger Johan Holmer, statistiker på Jordbruksverket, till Nyhetsbyrån Siren.

I statistiken klassas heltidsjordbruk som ett företag med en jordbruksverksamhet som kräver minst 1.600 standardtimmars arbete per år.

Att titta just på heltidsjordbruken, istället för alla jordbruksföretag, tros ge en bättre bild av hur det yrkesmässiga jordbruket ser ut.

I Sverige har drygt 3 000 heltidsgårdar lagts ner sedan 2007. Norrbotten står för den största minskningen - 40 procent. I Västmanland minskade heltidsgårdarna med bara 7 procent. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".