Paul Arnebert till vänster, till höger en udnersökterska som lägger om en fot.
Undersköterskan Paul Arnebert har längre hoppats på en yrkeslegitimation. Foto: Rebecka Svensson/Sveriges Radio och Leif R Jansson/TT
Kronoberg

Undersköterskor kan få yrkeslegitimation: "Det har vi stridit för"

1:42 min

Regeringen öppnar nu för att införa en yrkeslegitimation för undersköterskor. Något som välkomnas av kåren som hoppas att det ska höja statusen på yrket.

Paul Arnebert är undersköterska inom hemtjänsten i Växjö och engagerad i fackförbundet Kommunal. 

– Det här är något vi har stridit för i flera år och tycker är jättepositivt. Det här kan göra att fler vill söka sig till yrket och på längre sikt att vi kan få upp våra löner.

Regeringen meddelade i veckan att de nu ska utreda möjligheten att införa en yrkeslegitimation för Sveriges största yrkesgrupp. 

I dag varierar innehållet på de utbildningar som finns för den som vill bli undersköterska. Regeringen kommer därför också att satsa på mer enhetliga utbildningar och nationella kompetenskrav.

– Det är viktigt att man har samma kunskap oavsett var man bor. I dag kan det skilja sig ganska mycket bland undersköterskor beroende på var man har studerat, säger Paul Arnebert. 

Han hoppas att satsningen också kommer att leda till att det blir tydligare vilka arbetsuppgifter som ingår i yrket. 

– Vi får göra så mycket annat i dag. Det kan vara alltifrån att städa och laga mat till att putsa fönster. Vi har gått tre år till undersköterska, inte tre år för att bli fönsterputsare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista